Bankaların Güncel Gecikme Faizi Oranları !! Uzmanlar Kredi Bilgilendirmeye Devam Ediyor. Bankaların Güncel Gecikme Faizi Oranlarını Takip Edebilirsiniz.
[iphorm id = “2” name = “hızlı kredi”]
21 Kasım 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği toplantıda mevcut faiz oranları 475 puan arttırılmış ve %15 oranında yükseltilme kararı alınmıştı. Geçtiğimiz günlerde tekrarlanan toplantıda ise söz konusu faizler 200 baz puan eklenerek daha da arttırıldı. Böylece %15 olan politika faizi, %17’ye yükseldi.
Yukarıda belirttiğimiz süreç sonrasında ise merkez bankası tarafından gerçekleştirilen 2 puanlık artış, devlete bağlı banka kurumlarını harekete geçirdi. Ziraat Bankası ve Vakıfbank başta olmak üzere bu bankalar müşterilerini resmi kanallar aracı ile bilgilendirirken, gecikme faizlerinin değiştiğini ve ek hesap prosedürlerinde farklılıklar olacağını bildirdiler. Peki, bahsettiğimiz bu gecikme faizi ne anlama geliyor? Devlet bankalarının yeni faiz oranları nedir? Gelin, tüm bu detayları hep birlikte inceleyelim.
Gecikme Faizi Nedir?
Gecikme faizini kredi ya da kredi kartı ödemeleri için belirlenen taksitlerin son tarihe kadar ödenmemesi sonucunda uygulanan ceza sistemi olarak tanımlayabiliriz. Yani, borcunuzu her ayın 20’sinde ödemeniz gerektiğini varsayarsak, bu tarihe kadar yapmadığınız ödemeleriniz ayın 21’inden itibaren gecikme faizine tabi tutulur. Kredi gecikme faizi oranları ise %30 miktarında yeniden söz konusu orana eklenerek uygulanır. Bu durumda bankanın aylık oranının %1 olduğunu düşünürsek, gecikme cezaları da aylık %1,30 oranında uygulanacaktır.
Bankalar kendi oranlarını merkez bankasının kararları doğrultusunda belirlemekte. Az önce örneklendirdiğimiz şekilde gecikme faizleri hesaplandıktan sonra, söz konusu kurum kaç taksitin geciktiğini bularak anapara üzerinden günlük olarak faizi işleme sokar. Borç kapatma kredisi, acil kredi ya da taşıt kredisi gibi tüketici kredilerinde bu ceza faizlerinin üzerine %15 BSMV ve %5 KKDF eklenecektir. Konut kredisi ise bu uygulamadan muaf tutulmaktadır. Faiz hesaplamasında borcu geciktirdiğiniz günden itibaren ödemenin yapıldığı güne kadar tüm süreç baz alınır. Daha detaylı açıklamak gerekirse; 01.03.2020 son ödemesi bulunan bir borcu 10.03.2020 tarihinde öderseniz toplamda 9 günlük bir gecikme faizi cezasına maruz kalırsınız.
Gecikme Faizi Oranları Devlet Bankaları
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın son karının ardından müşterilerine ilk bilgilendirmeyi yapan kurum Vakıfbank oldu. Gerek internet bankacılığında yayınladığı duyurular gerekse SMS ile gönderdikleri bilgilendirme mesajlarında; Vakıfbank müşterilerine uygulanacak olan ek hesap faiz oranının artık yüzde 1,59 değil yüzde 1,79 olduğunu, kredi gecikme faizlerinin ise %1,89’dan %2,09’a yükseltildiğini açıkladı.
Diğer bir devlet bankası olan Ziraat Bankası ise yine internet, SMS ve e-posta yolu ile müşterilerini yeni güncellemelerden haberdar etti. 25 Aralık itibari ile Kredili Mevduat Hesabı sahiplerine uygulanacak akdi faizin %1,79, gecikme faizlerinin ise %2,09 olduğunu bildirdi. Her iki banka da mesajlarını müşterilerine sağlıklı günler dileyerek sonlandırdı. Tüm bu prosedür değişikliğinin ardından gözler özel bankalara çevrildi. 2020 senesinde %20’ye yükselen faiz artış oranlarının 2021 itibari ile %25’i bulabileceği, özel bankalarda ise bu oranın %30 civarında olabileceği uzmanlar tarafından öngörülen tahminler arasında yer alıyor.
Uzmanlar kredi borçsuz günler diler..