Skip to content Skip to footer

Kredi Borcunda Eşin Sorumluluğu

Kredi Borcunda Eşin Sorumluluğu Hayat müşterektir denilen yolculukta kimi zaman ayrılıklar yaşanabiliyor. Bu noktada ayrılıklar fikir ayrılığı olarak boşanmalara dayanabilse de kimi zaman da ölüm eşleri birbirinden ayıran bir etken olmaktadır. Bu noktada eşlerden birinin kredi borcu var ise ayrılıklar ile birlikte kredi borcu ne oluyor? Bu konuda birçok kişi ülkemizde boşanma ile ayrılıklar yaşarken kredi borçlarının ne olacağı konusu merak ediliyor. Boşandığım eşimin kredi borcunda sorumluluğum nedir, yahut evli iken kredi borcunda sorumluluğum ne olur? Ölüm ile birlikte kredi borcunda eşin sorumluluğu nedir? Gibi sorular sıkça yöneltilen sorulardır. Bu noktada konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vererek merak ettiğiniz soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Kredi Borcu İçin Eş Durumu

Kredi Borcunda Eşin Sorumluluğu Kredi borcunda eşin sorumluluğu konusu iki noktada ayrılık göstermektedir. Bir durum evlilik birliğinin devam ettiği durumlar iken ikincisi ise evlilik birliğinin bittiği durumlarda eşin kredi sorumluluğudur. İlk olarak evlilik durumunda ki sorumluluğa bakarsan evlilik birliği içinde evlilik devam ederken eşlerden birinin kadın ya da erkeğin aldığı kredi için diğer eşin borç noktasında bir sorumluluğu bulunmamaktadır.  Kredi borçları, kredi kartı borçları ve kamu borçları için geçerlidir. Bu noktada borçların ödenmemesi halinde başlatılan haciz işlemlerinde diğer eş üzerinde mal varlığı var ise bu noktada haciz işleminde bu mal üzerinden işlem gerçekleştirilemiyor. Aynı zamanda mal eşin mal varlıkları terekeye eklenemiyor. Bunun yanı sıra eğer eşlerden biri evlilik öncesinde kredi çekti ise yahut bir kredi kartı borcu var ise aynı zamanda bir kamu borcu bulunuyor ise bu noktada önce ki dönemde ki borçları için eş sorumlu tutulamaz.

Kredi Çekerken Eş İmzası

Kredi Borcunda Eşin Sorumluluğu Evlilik birliği öncesinde kredi çekilmiş ise, kredi kartı borcu var ise bu noktada eşin tamamen kendi sorumluluğunda olan bir borçtur ve evlilik birliği içinde borç diğer eşten istenemez, tahsil edilemez ve kişi geçmiş dönemde ki borçtan dolayı eşin sorumluluğu altına girmez. Bu sebeple borçlu olan kişinin eşinin mal varlığına el konulamaz aynı zamanda varsa maaşına haciz getirilemez.

Boşanma durumunda ise eşin kredi borcu sorumluluğu yasa da daha farklı düzenlenmiştir. Alınan borç evlilik birliğinin resmi olarak sonlanması ile birlikte malların paylaşımı söz konusu olmuyor. Ancak edinilen mallarda durum daha farklı oluyor. Bu noktada mal paylaşımı gerçekleştiriliyor. Ancak kredi kullanım aşamasında eğer kredisi hala ödenen bir mal var ise şöyle ki kredi çekilerek bir araba, ev, arsa yahut bir yapı alınmış ise bu noktada malların satış işlemleri gerçekleştirilerek kredi borcu kapatılıyor ve kalan tutar eşler arasında eşit pay şeklinde bölüştürülüyor.

Kredi Çektikten Sonra Boşanma

Kredi Borcunda Eşin Sorumluluğu Kredi kullanımından sonra eğer kredi çeken kişinin vefatı söz konusu olursa bu borç varislere devredilmektedir. Ölen kişinin hem mal varlığı hem de borçları varislere aktarıldığı için kredi borcu da varislere aktarılmaktadır. Bu noktada kredi kullanımı yaparken geride kalan varis eş ise sorumluluk eşe geçmektedir. Bu aşamada bankalar kredi kullanım aşamasında uygun fiyatlar ile hayat kredisi imkanı sunmaktadır. Bilindiği üzere hayatın bin bir türlü hali var. Hayatın bu noktasında kredi kullanan kişi eğer hayatını kaybeder ise bu noktada bankaların sunduğu hayat sigortaları devreye girmektedir.

Kredi Çeken Kişi Ölürse

Kredi Borcunda Eşin Sorumluluğu Kişilerin ölümü ile birlikte hayat sigortası olarak adlandırılan paket devreye girer ve varislere hayat sigortasının yapıldığı tutar kapsamında para ödemesi gerçekleşir ve bu noktada kredi ödemeleri eşin sorumluluğundan çıkarak ödenmiş olur. Genel olarak baktığımızda eşin sorumluluğu duruma göre farklılık göstermekte olup bazı hallerde sorumluluk mevcut iken bazı durumlarda sorumluluk söz konusu değildir.

Uzmanlar Kredi borçsuz günler diler…

Yorum Yap

0.0/5