Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kredi hesaplama işlemi yapılırken öncelikle çekmek istediğiniz kredi türünü belirlemeniz gerekir.
Genel olarak kredi hesaplanırken farklı yöntemler vardır. Faiz oranı ile krediyi hesaplamak en temel işlemdir. Faiz oranlarını kredi hesaplamalarında aylık vadeyi ve anaparayı etkiler. Taksit döneminde ödemiş olduğunuz her tutar sonrasında bankanın belirlemiş olduğu faiz oranı kalan anaparaya uygulanır. Bu işlem vadeniz son bulana kadar devam eder. Bundan dolayı vade sayısını ne kadar çok az yaparsanız ödeyeceğiniz tutara da o kadar az faiz işlenmiş olur. Bu sayede de daha az para ödemiş olursunuz.
Kredi Başvurusu
[iphorm id = “2” name = “hızlı kredi”]
Bankaya Göre Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır? Vade süresinin uzunluğu faiz oranlarında artışa neden olur. Bu sebeple vade süresinin kısa tutulması durumunda faiz oranları da düşük tutulur. Özellikle de alacağınız kredi türü konut kredisi ise bu durumda faiz oranları vadeye göre oldukça fark gösterecektir. Vade süresi uzadıkça faiz artmaktadır.
Her bankanın kendine ait belirlemiş olduğu faiz oranları vardır. Ayrıca faiz oranları çekilecek kredi miktarına göre değişiklik göstereceği gibi vade sayısına göre de değişir. Ayrıca kredi türüne göre de faiz oranları değişiklik göstermektedir.
KREDİ HESAPLAMA PROGRAMLARI
Kredi Hesaplaması Yaparken Dikkat Edilecek Maliyet Kalemleri
[table “7” could not be loaded /]
Kredi hesaplama nasıl yapılır? Kredi hesaplaması yapılırken sadece faiz oranlarının göz önünde bulundurulmaması gerekir. Kredilerin kendilerine göre farklı masrafları olabilmektedir. Başlıca beş adet masraf saymak mümkünüdür.
Bu masraflardan birisi ve en sık rastlanılanı dosya masrafıdır. Dosya masrafı bankaların sağladığı tüm kredi türlerinde yer alan, kredi miktarının en yüksek olarak binde 5 oranlarında dosya masrafı istemesi mümkündür.
Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır? Sigorta ücretleri de her krediden istenen bir masraftır. Her bankadan istenmez, bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak zorunlu deprem sigortası, konut kredilerinde uygulanması zorunlu olan bir işlemdir.
Konut kredilerinden genellikle konut sigortası istenir. İpotek ve ekspertiz ücreti de konut kredilerinde ve konut teminatlı ihtiyaç kredilerinde yer alan bazı masraflardır.
- Dosya Masrafı
- Sigorta Ücretleri
- Zorunlu Deprem Sigortası
- Konut Sigortası
- İpotek ve Ekspertiz Ücreti
Kredi hesaplaması yapılırken bunlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kredi Faiz Oranlarına Göre Kredi Hesaplama
Kredi hesaplama nasıl yapılır? Kredi hesaplaması yapılırken Faiz oranı girerek kredi hesaplama işlemi en yaygın olarak tercih edilendir. Bunun için öncelikle bankanızın çekmek istediğiniz krediye uygulayacağı faiz oranını öğrenmeniz gerekir. Kaç aya bölecekseniz bu vade kadar paranız bölünür ve her ay için kalan anaparaya faiz uygulanır.
Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır 10.000 TL’lik bir ihtiyaç kredisi çekmek istediğiniz zaman 10 ay vadede ödeyecekseniz eğer %1 faiz oranında aylık ortalama olarak 1067 TL ödemeniz mümkündür.
10 Bankanın Güncel Faiz Oranları
Kredi faiz oranları bankadan bankaya göre değişir. Bankaların güncel faiz oranları şu şekildedir:
- QNB Finansbank
- İhtiyaç kredisi faiz oranı: %1,39
- Standart konut kredisi faiz oranı: % 1,47
- Taşıt kredisi faiz oranı: % 1,61
- TEB Bankası
- İhtiyaç kredisi faiz oranı: %1.45
- Standart konut kredisi faiz oranı: %1.40
- Taşıt kredisi faiz oranı: %1.49
- Yapı Kredi Bankası
- İhtiyaç kredisi faiz oranı: % 1,79
- Standart konut kredisi faiz oranı: % 1,39
- Taşıt kredisi faiz oranı: %1.45
- İş Bankası
- İhtiyaç kredisi faiz oranı: %1,50
- Standart konut kredisi faiz oranı: %1,40
- Taşıt kredisi faiz oranı: %1,55
- Garanti Bankası
- İhtiyaç kredisi faiz oranı: % 1,49
- Standart konut kredisi faiz oranı: %1.61
- Taşıt kredisi faiz oranı: %1.49
- Vakıfbank
- İhtiyaç kredisi faiz oranı: %1.62
- Standart konut kredisi faiz oranı: %1.34
- Taşıt kredisi faiz oranı: %1.48
- Akbank
- İhtiyaç kredisi faiz oranı: 1.77
- Standart konut kredisi faiz oranı: 1.09
- Taşıt kredisi faiz oranı: 1.31
- Akbank direkt kredi faiz oranı: %1,49 – % 1,90
- Halkbank
- İhtiyaç kredisi faiz oranı: %1.60
- Standart konut kredisi faiz oranı: %1.42
- Taşıt kredisi faiz oranı: %1.58
- Denizbank
- İhtiyaç kredisi faiz oranı: %2.23
- Mortgage kredisi faiz oranı: %1.58
- Taşıt kredisi faiz oranı: %1.74
- Ziraat Bankası
- Tüketici kredisi faiz oranı: %1,64
- Standart konut kredisi faiz oranı: %1.47
- Taşıt kredisi faiz oranı: %1.64
Kredi Hesaplama nasıl yapılır? Bu durumda konut ve taşıt kredisi için en az faiz oranını istiyorsanız güncel sıralamadan istediğiniz bankaya başvurabilirsiniz. İhtiyaç kredisi için de Qnb Finansbank’a başvurmanız dahilinde en düşük faiz oranını uygulanması mümkündür.
Kredi Türleri Nelerdir?
Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır? Belirli bir birikimi olmayan ama belirli bir miktarda paraya ihtiyacı olan herkes kredi çekmek ister. İhtiyaç kredisi, konut kredisi en çok çekilen kredilerdir. İhtiyaç kredisi de kendi içerisinde ayrılmaktadır. Peki diğer kredi türleri nelerdir?
- Kısa Vadeli Kredi
- Orta Vadeli Kredi
- Uzun Vadeli Kredi
Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır? Birçok farklı kredi çeşitleri vardır. Bunları vadelerine göre ayıracak olursak eğer kısa vadeli kredi, orta vadeli kredi, uzun vadeli kredi olarak 3 ana başlıkta toplamak mümkündür.
Kısa vadeli krediler genel olarak en fazla 1 yıl vadeye bölünebilir. Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır? Orta vadeli krediler 1 yıl ila 5 yıl arasında değişmektedir. Uzun vadeli krediler de 5 yıldan fazla vadeye bölünebilen kredilerdir.
Genellikle krediler temelde bireysel, ticari ve kurumsal olarak ayrılırlar. Bireysel krediler ihtiyaç amaçlı çekilir. Eğitim, tatil, ev, araba alımı, düğün ve bayram gibi ihtiyaçları karşılamak amacı ile çekilir. Genel olarak konut ve taşıt kredisinin vadeleri ve çekilme miktarı diğerlerine göre daha yüksektir. Konut kredisi kendi başına ayrı bir kredi türü gibidir.
Ticari krediler de kendi içerisinde rotatif ve spot kredi olarak ikiye ayrılır. Ticari kredi alacak kişilerin kendine ait bir kurumunun olması gerekmektedir. Ticareti bilen ve tecrübesi olan kişilere verilmektedir. Kurumsal krediler de ticari ile aynı özellikleri taşımaktadır.
Kredi Faiz Oranları Neye Göre Değişir?
Faiz oranları merkez bankası tarafından belirlenebilmektedir. Kredi faiz oranları birçok şeye göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak çekeceğiniz kredi türüne göre değişiklik gösteren faiz oranları böleceğiniz vade süresine göre de değişir. Faiz oranları temelinde genel olarak ekonomiden, siyasi ve sosyal iç etkenlerden dolayı da değişiklik gösterir.
Kredi faiz oranları neye göre değişir diyorsanız size göre de değişebilmektedir. Kredi notunuz, maaşınız, işiniz de kredi oranlarını etkileyebilir. Tüm bu durumlara göre kişiye özel faiz oranları da değişiklik gösterebilmektedir.
Genel olarak en az düşük faize sahip kredi türü konut kredisidir. Çünkü konut kredisinde ev teminatı vardır. Bireysel krediler genellikle en yüksek faiz oranlarına sahip kredi türleridir. Bu oranlar elbette ki değişiklik göstermektedir. Bunlar sadece bir genellemeden ibarettir.
Kimler Kredi Çekebilir?
Kredi çekmek çok yaygın yapılan bir işlemdir. Kredi çekmek istiyorsanız ve bana kredi çıkar mı diye düşünüyorsanız öncelikle sahip olmanız gereken bazı şeyler vardır.
Kimler kredi çekebilir diye soruyorsanız genel olarak 18 yaşını doldurmuş kişiler kredi çekebilir. Bankalar genellikle en az 20 yaşına gelmiş kişilere kredi vermek isterler. Gelirinizin belgelene bilirliği olduğu sürece kredi çekmeniz mümkündür.
Kredi çekmeden önce gelir gider hesabınızı iyi yapmanız gerekir. Gelirinizden giderlerinizi çıkardığınızda kalan miktarın bir kısmını kredinizin vadesine yatırabilecek kadar bir miktarda paranızın olması gerekir.
Kredi çekmede bir diğer önemli olgu da kredi notunuzdur. Kredi notu genel olarak daha önce çekmiş olduğunuz kredileri nasıl ödediğinizle alakalı olarak düşer ya da yükselir. Eğer vadelerinizi geciktirerek ödemiş iseniz kredi notunuzda alçalmalar meydana gelebilir.
Hiç kredi çekmemiş iseniz ve kredi notunuz sıfır ise bu pek fazla sorun oluşturmaz. Genel olarak banka hesabınıza göre bir işlem uygulanır.
Kredi türüne göre kredilerin kimler tarafından çekileceği değişiklik göstermektedir. Bu sebeple hangi kredinin sizin için uygun olduğunu bankanız ile görüşerek öğrenebilirsiniz.
[table “8” could not be loaded /](Güncelleme tarihi: 19.02.2021)
Ne Kadar Kredi Çekebilirim?
Ne kadar kredi çekebilirim diye soruyorsanız çekeceğiniz miktarını kesinlikle aylık geliriniz belirlemektedir. Kredi çekebilmek için çekmek istediğiniz miktarın vadesinin aylık gelirinizin %50’sini geçmemesi gerekmektedir.
Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır Örnek vermek gerekirse aylık geliri 5000 TL olan bir kişi için aylık 2500 TL vade ödeyebilme şartı ile ortalama olarak çekebileceği kredi tutarı yaklaşık 100.0000 TL’dir. Bu kredi tutarı için %1.19 faiz oranı katılarak hesaplanmıştır. Faiz oranı için bankaların ihtiyaç kredisi faiz oranlarının ortalaması alınmıştır.
Elbette ki hesaplama yapılırken çok dikkatli olunması gerekmektedir. Hesaplamış olduğunuz gelir gider tablonuza göre kalan paraya yakın bir miktarda vade ödeyebilecekmiş gibi davranarak, ne kadar kredi çekebileceğiniz hesaplamanız gerekir. Aksi bir durumda vadelerinizi ödeyemediğinizde kredi notunuz düşer.
Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır Aylık maaş durumunuza göre kredi çekmek için sadece kredi çekilecek kişinin gelirine bakılmamaktadır. Hane içerisinde yer alan ve belirli bir geliri olan kişilerin maaşları ile aylık gelir ortalamanızı yüksek gösterebilirsiniz. Elbette ki bu kişilerin gelirlerinin de belgelenebilir olması gerekmektedir. Eğer ki belgelenemeyen bir maaş türü var ise her ne kadar geliriniz yüksek olsa da kredi çekmeniz neredeyse imkansızdır.
Uzmanlar kredi borçsuz günler diler.